Nederland is héél traag met beëindigen gebruik hoog verrijkt uranium

Omschakeling van hoog naar laag verrijkt uranium targets in de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten

Henk van der Keur | stichting Laka | 12 maart 2014

Het zat er aan te komen: Nederland zal de deadline voor de omschakeling van hoog (HEU) naar laag verrijkt uranium (LEU) voor de productie van medische isotopen in de HFR niet gaan halen. Die deadline was onder druk van de VS bij de vorige nucleaire top in Seoul afgesproken. Dat is gezichtsverlies voor de Nederlandse regering die gastheer is van de komende nucleaire top.

De drie belangrijkste isotopenproducerende onderzoeksreactoren – de Canadese NRU, de HFR in Petten, en de BR2 in België –  maken allemaal gebruik van zogenaamde targets met HEU, waarmee vooral molybdeen-99 wordt gemaakt, de ouderisotoop van technetium-99m, voorlopig nog de meest gebruikte medische isotoop. Jaarlijks gaat het in totaal om ongeveer 45 kilo HEU (99% U-235), dat ruimschoots geschikt is voor het maken van een reeks kernwapens. De VS willen daar vanaf om te voorkomen dat dit proliferatiegevoelige materiaal in handen kan komen van terroristen. De civiele splijtstof wordt veel minder goed beveiligd dan precies dezelfde splijtstof die in militaire handen is.

De trage medewerking van Nederland roept een déjà vu gevoel op met de conversie van de kernbrandstof van de HFR. Al in 1984 riep de VS Nederland op om hun kernbrandstof in de kernreactor om te zetten van HEU naar LEU. Ook toen duurde het heel lang voordat Nederland daar gehoor aan gaf. In 1992 stopten de VS met de levering van HEU. De reactor raakte daardoor in 1994 in de problemen. Toch was dat nog geen reden om de omschakeling naar laag verrijkt uranium door te zetten. In 1996 werd overwogen om hoog verrijkt uranium uit Rusland te importeren. Pas in het najaar van 1999 werd duidelijk dat de HFR ging overschakelen naar laag verrijkt uranium. Een proces dat nog tot 2006 zou duren. Vanwaar toch die eindeloze traagheid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *