Een nieuwe sarcofaag

Een nieuwe sarcofaag voor de rampreactor in Tsjernobyl

Henk van der Keur | 15 mei 2014

cover-1564

Tijdens de kernsmelting in Tsjernobyl-reactor 4 in de Oekraïne, 26 april 1986, werd de hitte zo intens dat de kernbrandstof vloeibaar werd. De hoog radioactieve splijtstof vermengde met de andere materialen in de reactorkern. Daaruit ontstond een lava-achtige materie die naar beneden vloeide in de ruimtes onder de reactor. In aller haast werd er gewerkt aan een betonnen noodconstructie om de voorkomen dat er radioactieve stoffen in het milieu terecht zouden komen. Al in de nazomer van 1986 was de hele reactor bedekt met een sarcofaag van beton en staal. Maar al enkele jaren later begonnen er scheuren te ontstaan en moest de noodconstructie worden versterkt of worden vervangen.

Er werd een wereldwijde competitie aangekondigd onder wetenschappers om te komen met oplossingen voor de afbrokkelende sarcofaag. Uiteindelijk werd er gekozen voor de bouw van een nieuwe geheel roestvrij stalen sarcofaag die over de oude sarcofaag zal worden geplaatst. Foto’s in de New York Times tonen een immense en imposante constructie die zo hoog is dat het hele Vrijheidsbeeld van New York er in kan verdwijnen. De US$1,5 mld. dollar kostende hangar wordt gebouwd door Novarka, een multinationaal consortium van bouwbedrijven. De unieke 32.000 ton wegende constructie wordt enige honderden meters van de radioactief besmette plek in elkaar gezet door een leger van arbeiders. Hun werkplek wordt afgeschermd met dikke betonplaten. Het project is halverwege en moet als alles volgens plan verloopt in 2017 zijn voltooid. Als het klaar is, zal de nieuwe sarcofaag over de bouwvallige noodsarcofaag heen worden gerold. De tijd dringt. Het afgelopen jaar stortte een deel van het dak in, waardoor er straling weglekte. Ingenieurs verwachten dat de nieuwe constructie de radioactiviteit van de gesmolten reactorkern voor tenminste 100 jaar kan tegenhouden.

Er resteren nog steeds vragen over wat er moet gebeuren nadat de plek in 2017 volledig zal zijn afgesloten. De kernbrandstof wordt nog steeds omsloten door puinresten onder de oude sarcofaag. Ingenieurs hebben nog niet besloten of het moet worden verwijderd of dat het op zijn plek moet blijven. Op dit moment zijn er zorgen over de effecten van de spanningen in het oostelijk deel van de Oekraïne op het bouwproject. Gelukkig is de regio Tsjernobyl tot nu toe niet getroffen door de politieke onrust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *